Novosti

U Osijeku se gradi najsuvremeniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj

U Osijeku su u punom jeku radovi na izgradnji Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV) grada Osijeka. Rok završetka predviđen je za veljaču 2024. Bit će to najveći i najsloženiji takav sustav u Hrvatskoj, a zbrinut će sve otpadne vode s ovoga područja.

Postrojenje su obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, direktor VGO Hrvatskih voda za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević, te član i predsjednik Uprave Vodovoda Osijek Marko Eljuga i Goran Pajnić.

Trenutačno se obavljaju betonski i armirački radovi na dva najveća objekta postrojenja, Sekundarnom taložniku i Biološkom bazenu, koji kapacitetom od 34.000 m3 prelaze dnevnu potrošnju vode Grada Osijeka. Do sada je ugrađeno 1400 tona armaturnog čelika i preko 7500 m3 betona. U tijeku je i izvođenje zemljanih radova, te onih na izgradnji trajne vanjske ograde oko područja postrojenja. Paralelno teče i završni proces projektiranja glavnih i izvedbenih projekata postrojenja.

Podsjetimo, izgradnja Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka jedan je od šest ugovora u okviru EU projekta “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka“, kolokvijalno nazvanog Projekt Osijek. Izgradnja je potrebna za smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva.

Kapacitet postrojenja je 170.000 ES (ekvivalent stanovnika), a njegovom realizacijom izgradit će se čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 m². PPOV se nalazi u Nemetinu i u njemu će se pročišćivati otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde.

Postrojenje će imati treći stupanj pročišćivanja komunalne otpadne vode, što znači da će se voda nakon mehaničkog pročišćivanja dodatno pročišćivati i biološki, pa će se, primjerice, dodatno smanjiti količina fosfora i dušika koja se u otpadnim vodama vraća u Dravu. Riječ je o iznimno zahtjevnoj investiciji i u građevinskom i u tehnološkom smislu.

Projekt je vrijedan više od 228 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancira 73 posto iznosa, dok je 10 posto financirano iz državnoga proračuna te 10 posto sredstvima Hrvatskih voda. Preostalih sedam posto osiguravaju Grad Osijek i Općina Čepin.